הלוואות חברתיות: איפה כדאי להשקיע?
מאת: שלמה ויונתן בן-עמי
הלוואות חברתיות, או הלוואות P2P הן הלוואות שבהן המלווים מלווים ישירות ללווים ללא תיווך של הבנק. חברות ההלוואות משמשות כפלטפורמה לקישור בין לווים למלווים אך הן אינן צד בהלוואה. כיוון שבהלוואות חברתיות אין גורם מתווך כמו בנק או בית השקעות התשואה למלווים גבוהה יחסית ולכן משקיעים רבים נמשכים כיום לאפיק זה לצורך קבלת תשואות גבוהות וגיוון השקעתם.
כמו הרבה משקיעים גם אנחנו מצאנו פוטנציאל בהלוואות חברתיות כאפיק השקעה. מלבד התשואות האטרקטיביות יחסית של 7%-8% שנתי עניין אותנו פיזור הסיכון. ישנם שלושה גורמים המשפיעים על המתאם בין הלוואות חברתיות לבין פורטפוליו המבוסס על מניות. במקרה של מפולת בשוק המניות סביר שחלק יותר גדול מהלווים יתקשו להחזיר את ההלוואה ולכן בתרחיש זה המתאם חיובי. במקרה של שוק מניות מדשדש או עולה צפויה להתקבל תשואה קבועה יחסית ולכן לפחות תאורטית בתרחיש זה המתאם אמור להיות אפסי. כמו כן עלייה בריבית משפיעה באופן שלילי על שוק המניות אך באופן חיובי על התשואה בהלוואות חברתיות ולכן בכל הנוגע לריבית ישנו מתאם שלילי בין תשואת תיק מניות לתשואת הלוואת חברתיות. קיומם של גורמים היוצרים מתאם אפסי ושלילי הופכים את ההלוואות החברתיות לאפיק אטרקטיבי לפיזור הסיכון בתיק ההשקעות.
ידענו שאנחנו רוצים להשקיע בהלוואות חברתיות אך לא ידענו דרך איזו חברה. לאחר שהתייעצנו עם חברים ושאלנו ברשתות חברתיות הצלחנו לצמצם את הרשימה לשתי חברות שההצעה שלהם נראתה אטרקטיבית עבורנו: בלנדר וBTB. BTB מלווה רק לעסקים הלוואות גדולות יחסית, בהיקפים של 100,000-5,000,000 ש"ח. לעומתה בלנדר מעניקה הלוואות לאנשים פרטיים, בהיקפים של 3,000-70,000 ש"ח. התשואה הממוצעת ב-BTB הייתה כ-7%, בעוד בבלנדר כ-8%, אך לא ידענו להעריך האם ההבדל בתשואה משתקף בסיכון. האם פיזור בין הלוואות גדולות יותר לעסקים מסוכן יותר או פחות מפיזור בין הלוואות קטנות לאנשים פרטיים? הבנו שאין לנו מספיק מידע בכדי לענות על השאלה הזאת וגם שההשוואה בין החברות עשויה לעניין משקיעים רבים נוספים שמתלבטים היכן להשקיע בהלוואות חבריות. לכן החלטנו לערוך ניסוי.
החלטנו שכל אחד יפתח חשבון באחת מהחברות באותו יום ובאותו סכום ולאחר שנה נשווה את הביצועים של שתי החברות. כעת נתקלנו בבעיה שלא ידענו מי ישקיע באיזו חברה והחלטנו שהכי הוגן יהיה להטיל ביטקוין. איך מטילים ביטקוין? מחליטים שעם הנר האחרון בגרף דקתי של ביטקוין ירוק שלמה משקיע בBTB ויונתן בבלנדר ואם הנר אדום אז להיפך. כיוון שהנר היה אדום שלמה פתח חשבון בבלנדר ויונתן בBTB. הסכום שהפקדנו היה 10,000 ש"ח כל אחד, סכום עגול על מנת שיהיה קל להשוות את הביצועים בתום שנה.
התמונות מראות את מסכי הניהול ביום הראשון להפקדה 10.5.18. עד ספטמבר 2018 החשבונות התנהלו באופן תקין בשתי החברות. שתי החברות פיצלו את הסכום להלוואות רבות, בבלנדר 17 וBTB ל94 הלוואות. בשני החשבונות כסיפם שהגיעו מההחזרים החודשים של הלווים הושקעו באופן אוטומטי בהלוואות חדשות. באופן עקבי התשואה בבלנדר הייתה גבוהה יותר בכאחוז לעומת BTB, בבלנדר התשואה הייתה בסביבות 8% ובBTB התשואה נעה סביב 7%.
החל מחודש ספטמבר 2018 החלו להופיע יותר ויותר הלוואות בפיגור בחשבון בBTB. המשמעות של הלוואות בפיגור היא שיש פיגור של שני תשלומים ברצף לפחות או שקיים חשש ממשי ביחס לפירעון מרבית יתרת החוב. מספר ההלוואות בפיגור הלך ועלה שעד שהגיע למעל 11% משווי התיק.
בשלב זה, תחילת אוקטובר 2018, יונתן החליט לחתוך את ההפסד גם במחיר שבירת הניסוי. למרות שבירת הניסוי לאחר פחות משנה עדיין המידע שבידנו שימוש מאוד לבחירה בין החברות שנבדקו. התשואה בבלנדר הייתה גבוהה יותר ולהערכתנו הסיכון בה נמוך יותר. מבחינת ערך התיק בסוף הניסוי, אוקטובר 2018, התיק בבלנדר מוערך ב10,190 ש"ח והתיק בBTB ב10,140 ש"ח.
אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ השקעות, המלצה או חוות דעת באשר לכדאיות השקעה במוצרים פיננסיים מכל סוג.